Jak můžu rozpoznat digizávislost a jak si pomoci

Pokud si všimnete, že vy nebo váš kamarád máte problémy s nadměrným trávením času na internetu, telefonu, tabletu či počítači, přečtěte si tento článek. Představíme si různé druhy digitálních závislostí a poskytneme několik užitečných tipů, jak se s nimi vyrovnat.

1. Online hry
Online hry jsou zábavným způsobem trávení volného času, ale někdy se mohou stát jedinou zábavou člověka. Pokud si všimnete, že trávíte příliš mnoho času hraním her a zanedbáváte školu, rodinu nebo přátele, může to být známka problému.
Jak si můžete pomoci: Určete si časové omezení pro hraní her, abyste měli dostatek času i na ostatní aktivity. Dodržujte pravidelný režim, choďte v rozumnou hodinu spát a snažte se vstávat ve stejný čas. Najděte si zájmy mimo hry, jako jsou sport, různé kulturní akce, chození ven s kamarády nebo čtení, a vytvořte si vyvážený životní styl.

2. Sociální sítě
Sociální sítě jsou skvělým způsobem, jak udržovat kontakt s přáteli a sdílet své zážitky. Avšak přílišné utápění se v online světě a nedostatek kontaktu s reálným světem může vést k sociální izolaci a ztrátě sebedůvěry.
Jak si můžete pomoci: Určete si, kdy a kolik času budete trávit na sociálních sítích a dodržujte je. Budujte offline vztahy. Snažte se trávit čas s přáteli osobně a nejen prostřednictvím sociálních sítí.

3. Mobilní telefony
Mobilní telefony jsou neustálým společníkem mnoha lidí. Pokud si však neustále kontrolujete telefon kvůli notifikacím a jste nespokojení bez něj, může to být známka závislosti na zařízení.
Jak si můžete pomoci: Vytvořte si digitální detox. Udělejte si pravidlo, že hodinu před spaním a po probuzení nebudete používat mobilní telefon. Zaměřte se na relaxaci a klid mysli. Zbavte se zbytečných notifikací. Vypněte notifikace, které vás ruší, a udržujte si tak klidnější mysl.

4. Obsedantní sledování obsahu
Internet nabízí nekonečné množství obsahu, což může vést k nekonečnému proklikávání a sledování. Pokud si však uvědomíte, že trávíte hodiny sledováním videí a obsahu a nemůžete s tím přestat, může to být známka digitální závislosti.
Jak si můžete pomoci: Určete si, kolik času budete trávit na prohlížení obsahu a dodržujte svá pravidla. Vybírejte kvalitní obsah. Snažte se sledovat převážně obsah, který je pro vás přínosný a edukační.
 
Svěřte se blízkým, vyhledejte odbornou pomoc
Pokud máte pocit, že digitální závislost ovlivňuje váš život negativně a nejste schopni si s tím poradit sami, řekněte o tom svým blízkým, nebojte se také vyhledat odbornou pomoc.
Je důležité si uvědomit, že digitální technologie jsou součástí našeho života, a proto je nezbytné se je naučit používat zodpovědně a s rovnováhou. Pokud si všimnete, že vy nebo vaši přátelé trpí některou formou digitální závislosti, nebojte se o tom hovořit a vyhledat podporu.