Jak se ze závislosti na nikotinu dostat?

Při odvykání se doporučuje aktivně najít jinou formu chování a změnit svůj životní styl. Možností řešení závislosti je více a zde jich pár uvádíme: poradny a ambulance pro odvykání kouření, Národní linka pro odvykání, behaviorální a kognitivně behaviorální terapie, náhradní nikotinová terapie, hypnóza, farmakologická léčba či další. Jejich úspěšnost je různá: Samotná psychoterapie má úspěšnost 10 – 12%. Psychoterapie v kombinaci s lékem bupropion má 2x větší šanci (20-25%). Psychoterapie v kombinaci s vareniklinem má 3x větší šanci na úspěšnost (30-40%). Samostatný pokus bez farmakoterapie a psychoterapeutických intervencí je cca 3-30% (Králíková & Štěpánková, 2016). Nejefektivnější se jeví kombinace psychoterapie s další medikace. V následujících odstavcích se můžete dozvědět, jaké jsou farmakologické možnosti.

Nikotinová substituce

Z jedné cigarety se vstřebá 1-3 g nikotinu. Množství je individuální a záleží na způsobu kouření. Proto je potřeba zjistit jak a kolik toho člověk vykouří. Z počátku se dodává nikotinu původní dávka či 2/3, poté se postupně snižuje. Výhodou je usnadnění odvykacích symptomů. Nikotinová substituce existuje v různých formách a to jako náplast, žvýkačka, podjazyková tableta, inhalátor, pastilky a další. Formy užívání orálně působí rychleji a to za 5-10 minut. Transdermální náplasti působí pomaleji, ale také dlouhodoběji a to 16-24 hodin.

Defumoxan

Defumoxan je volně prodejný lék k odvykání kouření a snížení chuti na nikotin u kuřáků, kteří jsou ochotni přestat kouřit. Účinnou látkou je zde cytisinum 1,5 mg. Přípravek má za cíl zmírnit abstinenční příznaky spojené s kouřením a dopomáhá k trvalé abstinenci. Užívat by ho měli pouze dospělé osoby, kteří doopravdy chtějí přestat kouřit. V případě kombinace nikotinu a Defumoxanu by mohlo dojít ke zhoršení nežádoucích účinků nikotinu. Mezi typické nežádoucí účinky patří změna chuti k jídlu, přibírání na váze, podrážděnost, změny nálad, úzkost, bolest hlavy, pocit na zvracení, závratě a další.

Bupropion

Bupropion je lék patřící mezi antidepresiva a zároveň se používá k snížení abstinenčních příznaků. Doba léčby závislosti na nikotinu je 8-12 týdnů, protože 10-14 dní trvá, než se objeví jeho účinky. Nasazuje se tedy 1-2 týdny před dnem D. Vhodné je ho kombinovat s nikotinovou substitucí. Vedlejšími účinky mohou být sucho v ústech a nespavost.

Vareniklin (Champix)

Champix je lékem, který je používaný při odvykání kouření. V současnosti je to nejúčinnější způsobem léčby. Zmírňuje abstinenční příznaky z nedostatku nikotinu a také snižuje pocit uspokojení z kouření. Doba léčby je přibližně 12 – 24 týdnů. Obvykle se užívá po jídle. Vylučuje se v nezměněné formě ledvinami, a proto nemá žádné kontraindikace. Občasnými nežádoucími účinky jsou žaludeční obtíže.