Jak se z gamblingu dostat? Co můžu udělat?

Změna je u hazardního hraní, jako u každé závislosti obtížná. Zvláště když se hazard stal velkou součástí života. Snaha prolomit tento návyk bude trvat a vyžaduje sílu, vůli a odhodlání. Čím tedy začít? Některé kroky mohou usnadnit skončení s hazardem a vypořádání se s dluhy a finančními problémy.

Změna chování 

Zjistěte, jak se vám daří ovládnout nutkání k hazardu, kdy máte slabé chvíle a připravte si možnosti, jak je zvládat.

Blokovací software 

Zjistěte, jak si můžete nastavit počítač nebo telefon, aby vám zakazoval přístup k webovým stránkám s hazardními hrami, odhlaste se z online hazardních stránek.

Znemožnění přístupu ke hře

Můžete využít možnosti se na žádost zapsat do Rejstříku vyloučených osob z hazardní hry. Jedná se o neveřejný informační systém, jehož správcem je Ministerstvo financí. Rejstřík vyloučených osob slouží k zamezení přístupu vyloučených fyzických osob k hazardním hrám. Cílem je ochrana ohrožených skupin osob před negativními následky z hraní hazardu. Chrání se tak nejen samotní hráči, ale také jejich rodiny a nejbližší okolí, které často trpí negativními důsledky s tím spojenými.

Provozovatel hazardní hry je povinen zamezit osobě zapsané v Rejstříku vyloučených osob ve vstupu do herny nebo kasina, neumožnit jí zřídit nebo používat uživatelské konto, platí i pro online služby (aplikace v telefonu).

Vyhýbání se rizikovým místům a užíváním návykových látek

Vyhýbejte se barům, sázkovým kancelářím, casinům a užívání alkoholu a dalších návykových látek.

Stress management

Některé profese jsou pro lidi s problémem hazardního hraní rizikovější, například práce s nadměrným stresem, práce s hotovostí, nepravidelná pracovní doba apod.

Finanční a dluhový plán 

Zjistěte, jak se můžete pracovat s dluhy a jak si zorganizovat své finance. Někdy může pomoct další osoba, která finance kontroluje. Můžete kontaktovat sociální (dluhovou) a právní poradnu.

Sdílení a psychoterapie

Přemýšlejte o promluvení si někým buď blízkým, komu můžete důvěřovat nebo s terapeutem ve specializovaném zařízení. Pomůže vám se v problému zorientovat a začít ho efektivně řešit.

Pokud chcete najít službu zabývající se závislostí na gamblingu pomůže vám mapa pomoci.