Publikováno 02. 01. 2013 v rubrice Alkohol

Alkohol - obecná charakteristika

 Jméno alkohol pochází z arabského al-kahal, což znamená jemnou substanci. Po chemické stránce se hovoří spíše o etanolu či etylalkoholu (C2H5OH). Často se alkohol označuje jako líh. Zažité latinské pojmenování spiritus, které rovněž zlidovělo,  pochází z latinského spiritus vini, v překladu „duše vína".

 

Alkohol se málokdy používá jako chemicky čistá substance, nýbrž obvykle ve formě nějakého alkoholického nápoje, obsahujícího různá množství jiných látek, určujících chuť a také modifikujících účinek alkoholu. Alkoholické nápoje vznikají různou cestou. Společným základem je kvašení cukru působením kvasinek. Takto lze dosáhnout koncentrace do zhruba 14 %, což je koncentrace, která již kvasinky zabijí. Nápoje obsahující vyšší koncentrace alkoholu se získávají destilací.

Obsah etanolu v alkoholických nápojích se obvykle udává v objemových (vol.) procentech a při přepočtu na hmotnostní koncentraci je třeba respektovat specifickou hmotnost etanolu, která činí přibližně 0,7900 kg/l.

 

Komentáře

» 2021 (2)
Březen (1)
Únor (1)

Přidat komentář



1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy Magistrát HMP Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Úřad vlády České republiky